Nukkumaanmenorutiinit - MITÄ, MIKSI ja MILLOIN?

Jul 19, 2023

 

MITÄ?

 

Nukkumaanmenorutiini tarkoittaa niitä asioita, jotka tapahtuvat ennen nukkumaanmenoa, joilla valmistaudutaan menemään nukkumaan. Rutiini voi olla esim. 15min mittainen, jossa samat asiat toistuvat samassa järjestyksessä. Ennen päiväunia tämä rutiini voi olla vähän lyhyempi. Rutiini voisi olla esimerkiksi: vaipanvaihto, yöpuvun pukeminen, makuuhuoneeseen vauvan kanssa, verhot kiinni, kohina päälle, pieni sylittely- ja lauluhetki, hyvän yön toivotukset ja vauvan laitto sänkyyn.

 

 

MIKSI?

 

Vauvat rakastavat rutiineja ja niin muuten monet meistä aikuisistakin! Rutiinien avulla vauvat oppivat ennakoimaan asioita ja nukkumaanmenorutiinit auttavat vauvoja siirtymään valveillaolosta ja aktiviteetista rauhallisuuteen ja uneen. Ennen pitkää vauva oppii muistamaan, että yökkärin vaihtoa seuraa sylittelyt ja laulut ja sitten pääsee rentouttavaan uneen. Vauva oppii myös yhdistämään nukkumaanmenorutiinit väsymyksen ja uneen pääsyn kanssa, mikä helpottaa nukuttamista.

 

MILLOIN?

 

Rutiini olisi hyvä olla ennen jokaisia unia ja lähes samanlaisena. Tarvittaessa rutiinia voi lyhentää ja pidentää esimerkiksi vauvan väsymystilan mukaan. Unirutiinit voi ottaa käyttöön vaikka heti (vaikka vastasyntyneellekin!) ja niissä on ihanaa se, että niistä voi muokata juuri omalle perheelle sopivat.

 

Käy lataamassa myös meidän ilmainen Unirutiinit-opas, josta saat vinkkejä ja esimerkkejä eri ikäisten unirutiineihin.

 

Minkälainen nukkumaanmenorutiini teillä on?

 

 

 

Uninen siili Oy

[email protected]