Lapsen painajaiset

Sep 13, 2023

Lapsilla mahdolliset painajaiset alkavat kolmen ikävuoden jälkeen, kun mielikuvitus on kehittynyt pidemmälle. Painajaiset tulevat usein aamuyön puolella, kun uni on kevyempää ja REM-unta on enemmän.

 

Kun lapsi näkee pahaa unta, sanoita tilannetta hänelle. Kerro, että lapsi näki pahaa unta. Lohduta esimerkiksi silittämällä tai sylittelemällä. Anna hänelle aikaa rauhoittua ja kokea olevansa taas turvassa. Hyväksy lapsen tunne ja kerro, että on täysin sallittua olla peloissaan painajaisen jälkeen. Tunteessa ei ole mitään vikaa, eikä sitä tarvitse piilottaa.

 

 

Jos lapsi näki painajaista möröistä tai muista mielikuvituksen tuotteista, kerro, että niitä ei ole oikeasti olemassa eivätkä ne siten voi satuttaa lasta.

 

Lapsi voi haluta jutella painajaisesta myös seuraavana päivänä. Ole rauhallinen ja ymmärtäväinen ja käykää tilannetta yhdessä läpi.

 

Jos lapsi pelkää pimeää, voi hänen huoneeseensa laittaa pienen himmeän yövalon.

 

Mikäli painajaisia tulee usein, voi miettiä, johtuvatko ne jostain päivän tapahtumista tai lastenohjelmista. Jos painajaisille löytyy syy, on siitä helppo pitää taukoa ja seurata tilannetta.

 

Kommentoi alle, miten olette saaneet helpotettua lapsen painajaisia?

 

 

 Uninen siili Oy

[email protected]