Kesätekemistä

Jul 12, 2023

Yksi iso tekijä lapsen unien onnistumiselle on päivän aktiivisuus. Ulkona peuhaaminen takaa usein hyvät yöunet. Sen lisäksi varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten mukaan lasten tulee liikkua vähintään kolme tuntia joka päivä, sisältäen kaksi tuntia kevyttä liikuntaa ja reipasta ulkoilua ja yhden tunnin vauhdikasta fyysistä aktiivisuutta.

Lapsilla on synnynnäisesti tarve olla fyysisesti aktiivinen ja aikuisten tehtävä on olla tukemassa ja mahdollistamassa tätä tarvetta. Paitsi että riittävä aktiivisuus takaa hyvät unet, se myös esimerkiksi parantaa lapsen edellytyksiä uuden oppimiseen, edistää lapsen terveyttä ja hyvinvointia sekä myönteistä elämänkulkua.(https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75405/OKM21.pdf)

Nappaa siis tästä helppoja vinkkejä kerryttämään lapsen päivän aktiivisuutta ja ulkoilukiintiötä!

 

Nosta kylpyamme pihalle, terassille tai parvekkeelle ja anna lapsen viettää kylpyhetki ulkona lämpimänä kesäpäivänä. Kylpylelut ja saippuakuplat ovat tähän huikea bonus!

 

Napatkaa viltti matkaan ja syökää välipala ulkona! Ruokakin maistuu usein paremmalta ulkona kuin sisällä.

 

Maalatkaa vedellä: vettä ämpäriin ja suti mukaan ulos. Lapsi voi maalata vedellä esimerkiksi talon seinää tai kerrostalon betonisokkelia.

 

 

Väritä kananmunakennon kolot eri väreillä ja anna lapselle tehtäväksi kerätä jokaiseen koloon luonnosta jotakin annetun värin mukaista. Samalla opitaan värejä ja tutustutaan luontoon!

 

Muovilelut tarvitsevat pesua! Anna lapselle tiskiharja ja peskää lelut vesisaavissa. Märkää puuhaa, joka sopii erityisesti lämpimiin kesäpäiviin. Tai sadepäiviin kuravaatteet päällä!

 

Laittakaa soimaan lempibiisinne ja tanssikaan niiden tahtiin. Näissä kesäbileissä jokainen saa esittää omat biisitoiveensa! Askelia ja liikettä kertyy ihan huomaamatta.

 

Anna lapsen valokuvata ulkona puhelimella. “Kuvaa jotain, mistä pidät. Jotain keltaista. Jotain kovaa. Jotain lämmintä”. Ihmetelkää kuvia yhdessä.

 

Edellisen tapaan, anna lapselle tehtäviä, joita hän saa tehdä. “Kosketa jotain punaista. Mene tämän leikkipuiston korkeimpaan kohtaan. Tuo minulle jotain pientä.”

 

 

Menkää metsään. Ihmetelkää ja tutkikaa. Makoilkaa metsämaassa, kuunnellen sen ääniä ja katsellen taivaalla lipuvia pilviä.

 

Menkää ulos myös sadesäällä, lapset rakastavat kuraleikkejä!


Rakentakaa maja lähimetsään oksista ja risuista tai kodin olohuoneeseen tuoleista ja peitoista. Voisiko majassa syödä välipalan?

 

Ottakaa kesän aikana tavoitteeksi käydä mahdollisimman monessa eri leikkipuistossa. Vaihtelu tekee hyvää sekä lapselle että aikuiselle. Useiden kaupunkien nettisivuilta löytyy tiedot leikkipuistojen sijainneista.

 

Bongailkaa lintuja ja ötököitä ja tunnistakaa niitä kirjojen tai netin avustuksella. Google lens on oiva apu kasvien tunnistamiseen.

 

Uiminen, lämpimässä rantavedessä lotraaminen ja hiekkakakkujen rakentaminen ovat tietysti kesän ykköshomma!

 

Ottakaa vaunu- tai kävelylenkin ajaksi erilaisia tehtäviä: huutakaa “hep” aina keltaisen auton nähdessänne, vilkuttakaa kaikille vastaantuleville koirille tai laskekaa katolla lymyilevien lintujen määrää.

 

Nauttikaa kesätekemisestä ja hetkistä ulkona <3

 

 

 Uninen siili Oy

[email protected]