Aikaisten aamujen selättäminen

Jun 06, 2023

Vauva heräilee liian aikaisin aamulla? Miten ihmeessä saada vauva nukkumaan aamulla pidempään? 

Ensinnäkin kannattaa muistaa, että 11-12 tuntia yöunta on normaali määrä, eli unta voi yrittää pidentää, mikäli unimäärä jää tämän alle. Muussa tapauksessa aikaisia aamuja voi yrittää selättää yöunia siirtämällä.

 

 

Jos unet jäävät alle 11 tuntiin, kokeile seuraavilla vinkeillä myöhäistää aamuherätyksiä:

  • Uniympäristö kuntoon: onhan makuuhuone pimeä aamullakin? Eihän lapsi herää ääniin? Onko lämpötila sopiva? Lapsen uni on aamuyöstä kevyempää, joten hän herää helpommin pienempiin häiriötekijöihin.
  • Aikaisin nukkumaan: yliväsynyt lapsi ei nuku hyvin. Yliväsymys voi saada lapsen heräilemään keskellä yötä ja aikaisin aamulla. Huolehdi siis, ettei nukkumaanmenoaika ole liian myöhään!
  • Eihän ole nälkä tai jano? Aamuyöstä varsinkin pienellä lapsella saattaa yllättää nälkä. Varmista, että hän saa tankattua päivällä riittävästi ravinteikasta ruokaa (ja maitoa). Onko realistista, että lapsi nukkuisi jo yön yli syömättä?
  • Aamupäiväunien pituus ja ajankohta: jos aamupäiväunet alkavat liian aikaisin tai kestävät liian pitkään, ne voivat olla lapselle yöunen jatke ja kannustaa aikaisiin aamuheräämisiin. Näin lapsella ei ole painetta nukkua aamuisin pidempään, kun pääsee kohta päiväunille lepäämään.
  • Itsenäinen nukahtaminen: jos lapsi herää aamuyöllä, eikä osaa nukahtaa itsenäisesti uudelleen, joutuu aikuinen avustamaan hänet uneen. Jos lapsi osaa nukahtaa itse uudelleen, voi hän hiukan havahduttuaan vain jatkaa unia uudelleen. 

 

Onko teillä kärsitty aikaisista aamuista? Aiotko ottaa jonkun vinkeistä kokeiluun?

 

PS. Lisävinkkejä aikaisiin aamuihin löytyy meidän Aikaisten aamujen selättäminen -verkkokurssilta täältä.

 

 

 

Uninen siili Oy

[email protected]