Aikaisten aamujen selättäminen

03.02.2021
Kuva: Unsplash
Kuva: Unsplash

Tai sanotaanko LIIAN aikaisten aamujen. Vauvat monesti ovat vähän aamuvirkkuja, ja vauvoille luonnollinen heräämisaika aamulla on noin 7 aikaan. Kuitenkin klo 6 jälkeen herääminen on myös täysin normaalia. Liian aikaisilla aamuilla tarkoitan, että vauva ei halua enää nukkua klo 4 tai 5.

Miksi vauvat sitten heräävät liian aikaisin?

Alla on kuvattuna vauvojen unisyklejä yöllä. Vauvat aloittavat yöunensa syvällä unella, joten alkuyöstä vauva yleensä nukkuu hyvin, ei heräile niin helposti ja vauva voi nukkua pidempiä pätkiä. Aamuyöstä vauva nukkuu enemmän kevyttä unta ja REM-unta. Näiden aikana vauva voi helpommin havahtua ääniin tai valoihin ympäristössä tai häiriintyä muista ympäristön häiriötekijöistä.

Lähde: babysleep101.com
Lähde: babysleep101.com

Aamuyöstä vauva on jo nukkunut hyvän pätkän, ja univaje ja unipaine ovat matalammalla. Vauva voi tuntea viideltä jo levänneensä tarpeeksi, ja haluaa siksi nousta ylös. Aikaiset aamut ovat monesti unikoulun aikana viimeinen haaste, joka helpottaa.

Miten sitten saada vauva nukkumaan aamulla pidempään? 

Ensinnäkin kannattaa muistaa, että 11-12 h yöunta on normaali määrä, eli unta voi yrittää pidentää, jos unimäärä jää tämän alle. Tässä vinkkejä aikaisten aamujen myöhäistämiseen:

Uniympäristö kuntoon: Onhan makuuhuone aamullakin pimeänä? Eihän lapsi herää ääniin? Eihän lapsella ole liian kylmä tai kuuma? Kun lapsen uni on paljon kevyempää aamuyöstä, herää hän paljon helpommin pienempiinkin häiriötekijöihin. Lapsi voi illalla nukkua hyvin, vaikka alakerrassa on juhlat menossa, mutta aamulla herätä ohi ajavan rekan ääniin.

Aikaisin nukkumaan: Yliväsynyt lapsi ei nuku hyvin. Yliväsymys voi saada lapsen heräilemään keskellä yötä ja nousemaan ylös aivan liian aikaisin aamulla. Huolehdi siis, että nukkumaanmenoaika ei ole liian myöhään.

Aamupäiväunet ei liian aikaisin tai liian pitkät: Jos aamupäiväunet ovat liian aikaisin tai kestävät liian pitkään, voivat ne olla lapselle "yöunien jatke". Näin lapsella ei ole painetta nukkua aamulla pidempään, kun pääsee kohta päiväunille lepäämään.

Eihän lapsella ole nälkä, eikä jano? Aamuyöstä varsinkin pienellä lapsella saattaa nälkä tai jano jo yllättää. Varmista siis, että lapsi saa tankattua tarpeeksi ravinteikasta ruokaa (ja maitoa) päivällä. Onko realistista, että lapsi nukkuisi jo yön yli syömättä?

Tarpeeksi unta päivällä: Sama kuin yllä aikaisen nukkumaanmenon osalta, yliväsynyt lapsi ei nuku hyvin. Toisaalta huomionarvoista on myös se, että liika päiväuni voi myös aiheuttaa aikaisia aamuja. On löydettävä omalle lapselle sopiva päiväunimäärä.

Itsenäinen nukahtaminen: Jos lapsi herää aamulla, eikä osaa nukahtaa itsenäisesti uudelleen, joutuu vanhempi avustamaan hänet uneen. Jos lapsi osaa nukahtaa itse uudelleen, voi hän hiukan havahduttuaan vain jatkaa uniaan!