Vastasyntyneen rauhoittelu

29.01.2021

Tässä muutamia vinkkejä itkuisen vastasyntyneen rauhoitteluun:

1. Kapalointi

Kapalointi rauhoittaa vauvaa, sillä vauva on tottunut kohdussa olemaan hyvin tiiviissä tilassa ja lisäksi kapalointi vähentää vauvan säpähdyksiä.


Tässä vinkkejä toimivaan kapalointiin:
  • Harjoittele kapalointia useamman kerran vauvan ollessa rauhallinen, jotta saat kapalointiin rutiinia.
  • Tee kapalosta ylävartalon osalta tarpeeksi tiukka. Vauvan kädet kannattaa laittaa suorina vauvan sivuille, jotta ne eivät niin helposti pääse karkaamaan.
  • Kapalon tulee olla löysempi jaloista, polvien tulee päästä taipumaan ja lonkkien aukeamaan.
  • Varmista, ettei vauvalla ole liian kuuma kapalossa.
  • Käytä kapalointia vain uniaikaan tai itkuisen vauvan rauhoitteluun.

2. Asento

Kylkiasento toimii monesti parhaiten vauvan rauhoitteluun, sillä selällään olo aktivoi vauvan moro-refleksin (käsien heilahtaminen sivuille, kuin vauva olisi putoamassa). Kylkiasento ehkäisee refleksin aktivoitumista. Huom! Turvallisuussyistä vauva tulee kuitenkin aina kääntää selälleen nukkumaan!
Voit kokeilla rauhoitteluun esimerkiksi "käänteistä imetysasentoa", jossa vauva makaa sylissäsi kylkiasennossa, katsoen eteenpäin (samaan suuntaan kuin sinä). Vauvaa voi rauhoitella kyljellään myös vauvan ollessa pinnasängyssä.

3. Keinutus

Vauvat ovat kohdussa tottuneet olemaan ison osan päivästä liikkeessä. Monesti äiti on voinut huomata vauvan rauhoittuvan kun itse on liikkeessä, ja aloittavan nyrkkeilymatsin heti kun äiti istahtaa hetkeksi alas. Ei siis ihme, että liike ja keinutus rauhoittavat vauvoja myös syntymän jälkeen!

Tässä vinkkejä keinutukseen:
  • Vauvan itkiessä aloita liike pienillä ja nopeilla hytkyttelevillä liikkeillä. Monesti rauhoitteluun toimii parhaiten ihan pieni, 2-5cm edestakainen liike.
  • Seuraa liikkeen intensiteetissä vauvan itkua ➡️ mitä kovempi itku, sitä tarmokkaampi liike.
  • Vauvakeinuun vauva kannattaa laittaa vasta, kun olet saanut itkun tyyntymään sylissä keinuttelemalla, näin vauva todennäköisemmin jää tyytyväisenä keinuun.

4. Kohina

Kohinaääni vauvaa rauhoitellessa ja nukuttaessa muistuttaa vauvaa kohdun äänistä. Kohina on hyvä jättää päälle myös nukkumisen ajaksi, jotta kohina peittää mahdollisia ulkoisia ääniä, ja jotta vauvan nukkumisympäristö pysyy samana koko nukkumisajan. Jos vauva havahtuu kesken unien hereille ja nukkumisympäristössä jokin asia on muuttunut, on hänen vaikeampi nukahtaa itsekseen uudelleen.


Vauvan itkiessä kohinan on hyvä olla aika kovalla (vauvan itku voi olla jopa 100dB!), jotta vauva kuulee kohinan ja se auttaa häntä rauhoittumaan. Vauvan nukkuessa kohina tulisi madaltaa 65dB:iin.


5. Imu

Kohdussa vauvat monesti imevät sormiaan, ja imeminen rauhoittaakin vauvoja myös syntymän jälkeen. Vastasyntyneelle voi tarjota rinnan tai pullon lisäksi myös tutin tai sormen imettäväksi.


Tutin imeminen nukkumaan mennessä myös vähentää kätkytkuoleman riskiä, vaikka se tippuisikin vauvan nukahdettua.

Jos tutista haluaa myöhemmin eroon, on se helppo jättää pois 4-6kk iässä.